De allra festa ser nog inte reklamposten som något större problem. Många tycker säkert att det är irriterande, men de tänker säkert inte på vilka problem denna reklam kan leda till om man tillåter den. Tycker du att det låter fånigt? Det är det faktiskt inte. Tvärtom. Det är på allvar. Reklamposten kan leda till många problem. Den är dålig för vår ekonomi, men också för vår miljö. Det finns helt klart många skäl till att säga ”Ingen reklam tack!”. Här följer några av dem.

Ökar den onödiga konsumtionen

Reklamposten får oss att vilja köpa och spendera mer. Ofta får vi erbjudanden för sånt som vi egentligen inte behöver i våra liv. Vissa reklamer kan vara extremt lockande. Så lockande att många faller för dessa fällor om och om igen. Men om man bara tänker efter lite extra när man läser sina reklamblad, kan man undgå att göra några onödiga köp.

Sopsortera din onödiga reklam, eller sätt en dekal med texten ”Ingen reklam tack.” på din brevlåda, så slipper du oroa dig för att frestas för mycket. Detta är såklart extra viktigt för dig som redan har dåligt med pengar. Då vill man absolut inte frestas till att köpa saker helt i onödan.

 

Påverkar miljön negativt

Reklamposten får oss inte bara att konsumera mer och oftare. Den är även ett slöseri av en mängd andra resurser. Varje dag bidrar denna industri till mer utsläpp och slöseri av viktiga resurser såsom till exempel trä och vatten, bara för att nämna få.

Detta slöseri är riktigt frustrerande, speciellt när det går till något som ingen av oss egentligen bett om. Det är inte speciellt många som faktiskt vill ha reklampost i sina brevlådor.

Säg nej till reklam med hjälp av dekaler

Det finns flera sätt att säga nej till reklam på. Det allra enklaste sättet är att bara sätta en dekal på sin brevlåda. Det finns massvis av olika typer av dekaler, men de allra vanligaste har texten ”ingen reklam tack” eller ”reklam- nej tack”. Då kan brevbäraren se att du inte vill ha någon reklam i din brevlåda. Du kan beställa dessa dekaler på nätet. Det går snabbt att beställa dem och du får hem dem riktigt snabbt.

Ta det längre

Att skriva ”ingen reklam tack” på sin brevlåda är en korttidslösning, men vi måste se längre in i framtiden. Vi kan inte låta denna typ av reklam få fortsätta att tryckas. För miljöns skull är det otroligt viktigt att vi visar att vi inte vill ha denna typ av reklam. Det finns så många andra sätt att göra reklam för sig på. Det finns många mer miljövänliga sätt att göra reklam på.

 

Om alla sa nej till reklamposten, skulle den med största sannolikhet försvinna helt. Det är viktigt att diskutera med företagen som skickar ut mest reklam. Berätta för dem att det inte är ok att producera så mycket reklam helt i onödan. Våga säga ”ingen reklam tack” till dessa företag du också. Först då kan vi tillsammans stoppa den onödiga reklamposten.