Vad är ordspråk egentligen? Ordspråk finns till för att förmedla våra kulturers budskap och värderingar. De flesta av våra ordspråk är riktigt gamla. En del av dem är flera tusen år gamla. De flesta ordspråk är baserade på gammal kunskap och gamla lärdomar som har visat sig vara riktigt nyttiga och hållbara. En stor del av vårt samhälle är uppbyggd kring dessa erfarenheter och lärdomar. De är ofta sammansatta på ett sätt som gör dem lätta att komma ihåg. Många ordspråk är uppbyggda av korta meningar som ofta innehåller någon form av rim. Därför hör vi dem fortfarande än i dag, många generationer senare.

Ofta ser ett ordspråk lite annorlunda ut från land till land. Ibland byter man ut en detalj mot något som passar lite bättre i sin egen kultur. Vi i norden använder oss mycket av snö och is i våra ordspråk, medans de varmare regionerna kanske använder sig av något annat istället. De har valt något som de känner till bättre. Men själva budskapet bakom ett ordspråk är alltid i stort sett oförändrat.

 

Ofta har ordspråken spridit sig mellan olika världsdelar tack vare resande folk, och olika religiösa skrifter som de har haft med sig. Man hittar dem ofta i skrifter som till exempel bibeln eller koranen. Många av våra ordspråk visar på hur lika vi människor verkligen är, oavsett var vi kommer ifrån och vad vi har för bakgrund. Ofta delar vi samma grundvärderingar.

Om du klickar på följande länk, kommer du till en sida där du kan hitta massvis av ordspråk.  https://de-roliga-skamt.se/ordspraak/ Där hittar du alla möjliga slags ordspråk, bland annat på svenska och engelska.

 

Kända ordspråk

De mest kända och populäraste ordspråken återfinns världen över. Här är några exempel på ordspråk som återfinns i många olika språk och kulturer:

 

”Bättre sent än aldrig.” Detta ordspråk betyder att det alltid är bättre att göra något lite sent än att aldrig göra det. Man ska ta chansen innan det är för sent.

”Skratta bäst som skrattar sist” betyder att man ska vara försiktig med att skratta åt andra, för de kanske kommer att skratta åt dig senare.

”Lika barn leka bäst.” betyder att personer som är likasinnade passar och fungerar bättre tillsammans.

”Som man bäddar får man ligga.” betyder att man får leva med de konsekvenser som kommer av hur man själv har agerat.

”Kommer tid kommer råd.” betyder att man inte ska oroa sig för mycket i förväg. Man finner en lösning när tiden är inne.
”Upp som en sol, ner som en pannkaka.” betyder att något var riktigt framgångsrikt till en början, men sedan blev ett misslyckande.

De är bara ett par exempel på riktigt populära och välanvända ordspråk som används världen över. Det finns en oändlig källa av roliga och intressanta ordspråk, och de flesta har något att lära oss. De ordspråk vi har använt oss av i flera tusen år, kommer säkert att finnas kvar i många generationer efter oss. De är här för att stanna.